Bebeklerde İştahsızlığın Olası Nedenleri
16.04.2021

Bebeklerde İştahsızlığın Olası Nedenleri

Ek gıdaya geçişte, karşılaştığım en sık sorun İştahsız bebekler.  İştahsiz bebek anneleri bu sorunu genelde şöyle ifade eder.

"Bebeğim kaşık görünce ağzını kilitliyor."

"Günlerdir sadece meme emiyor."

"Bebeğim aşırı iştahsız, zorla yemek yediriyoruz"

Bunların sebebi elbette diş çıkarma dönemi olabilir, hastalık dönemleri olabilir, aşırı sıcak havalar olabilir vs... Fakat bu süreç hayatınızda bir süreklilik halindeyse ve bebeğinizde fizyolojik anlamda bir sorun yoksa, burada tüm kaynakların işaret ettiği nokta "HATALI ANNE-BABA TUTUMU".

Bebeklerde Yemek Yemeyi Reddetme

Çocuk gelişiminin hiçbir alanında, direkt olarak anne-baba suçlayıcı yaklaşımlardan pek hoşlanmıyorum ama "YEMEK YEMEYİ REDDETME" konusunda ben de aynı kanaatteyim. Bir canlı, hayatını devam ettirebilmek için yemek yeme içgüdüsü kodlanarak dünyaya geliyor, fakat her ne oluyorsa bu eylemden vazgeçiyor. İşte bu yemek yeme içgüdüsünden vazgeçme noktasını ele almak istiyorum. Anne-babalar, bebeğini/çocuğunu yeterli besleyip besleyemediği konusunda endişeliyse, hatta bu endişe zamanla öfkeye dönüştüyse, bebek tüm bu olumsuz duyguları hissediyor. Bu durum, her öğün tekrarlanıyor. Yemek saati ve endişeli/öfkeli anne-baba... Bebekler bu durumda, yemek yemeyi o acı veren olumsuz duygularla bağdaştırıp, en temel içgüdümüz olan yemek yeme içgüdüsünü acı veren bir durummuş gibi yanlış kodlayabiliyor. O nedenle ek gıda verirken öğünlerde sakın endişeli bir ruh hali içerisinde olmayın. Doğal halinizle, oldukça sakin bir biçimde yemeği bebeğinize sunun. Yemediği noktada zorlamaya çalışmayın. (Bunu demesi kolay yapması zor). 

 

Yemek yemeye zorlanan çocuklar, "Ben ne kadar yemem gerektiğini bilmiyorum demek ki" algısıyla özgüven problemleri dahi yaşayabiliyor.

Benim bu konudaki tecrübelerimden yola çıkarak sizlere tavsiyelerim;

-  Bebeğinize sağlıklı ve damak tadına göre sevebileceği yemekleri hiç bıkmadan sunmak.

-  Bebeğinizi yemek yemediğinde zorlamamak, çünkü özgüven ve yemek yeme ile olumsuz duyguları bağdaştırma problemlerine davetiye çıkartmış oluruz.

-  Yemek yemiyor diye sevebileceğiniz düşündüğünüz zararlı, tatlı ve abur cubur gıdalardan vermemek gerekli, aksi takdirde bir sonraki öğünlerde yemek yemeyi reddederek, abur cubur beklentisinde olacaktır.

-  Yemek saatlerinde mümkün mertebe hep beraber olunması. Birlikteliğin verdiği keyif, yemek yemeyle bağdaşır ve keyifli bir hal alır.   

 

 

Ayrıca sizlere iştahsız bebeklerin reddedemeyeceği bir tarif bırakıyorum İştahsız ve Hasta Bebeklere Özel: Hasta Çorbası

 

 

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.