Diş Buğdayı Nedir, Neden Yapılır?
08.09.2021

Diş Buğdayı Nedir, Neden Yapılır?

Diş buğdayı, Türk geleneklerinde bebeğin ilk dişinin çıktığı zaman kutlama amacıyla yapılan bir törendir. Bir diğer ismi de Diş Hediği olarak bilinir. Aslında çok eski bir gelenek olmasına rağmen halen yapılmaya devam eden en eski geleneklerimizden bir tanesidir. Peki nedir bu diş buğdayı?

Diş buğdayının eski geleneklere göre var olma nedeni bebeklerin dişlerinin buğday gibi güzel görünüp, sağlıklı olması olarak bilinir. Ayrıca diş buğdayı yapılarak buğdayın bereketi kadar bebeğin ileride hayatının da bol bereketli olacağına inanılmıştır. Ve bu gelenek yıllardır bugünlere kadar gelmeyi başarmıştır. Bu geleneğin ana amacını bugünlerde bilerek ya da bilmeyerek hala kutlayan anne ve babalar vardır. Diş buğdayının ayrı bir yanı ise doğumdan itibaren daha da yorulmuş olan anneye destek amacıyla eğlence olarak da yapılan güzel bir aktivite olarak da kutlanmasıdır.

Her anne ve baba bebeklerinin ilk dişinin çıkmasını büyük bir heyecanla beklerler. Bebeğin ilk dişini gören kişi kim ise diş buğdayı geleneğine göre o kişi tarafından bebeğe ömür boyu hatırlayabileceği bir hediye alması gerekir. Bu da diş buğdayının ayrı bir güzelliği ve değişmez kurallarından bir tanesidir.

 

Diş Buğdayı Ne Zaman Yapılır?

Her bebeğin gelişimi farklı olduğu için diş çıkarma dönemi de buna göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, 6. ay itibariyle bebekler diş çıkartmaya başlarlar, bunun yanı sıra kimi bebek 4. ayında ilk dişini çıkarırken bazı bebeklerde diş çıkarma ayı 1-1.5 yaşa kadar uzayabilir. Bu açıdan her bebeğin diş buğdayı partisi dişini çıkartmasına göre değişir.

 

Nihayet bebeğiniz ilk dişi çıktığına göre artık geleneksel diş buğdayı töreninin yapılma vakti gelmiştir. İlk olarak bir tarih belirlenerek tüm akraba ve arkadaşlara haber verilir. Ve diş buğdayı için hazırlıklara başlanır. Bebek için özel diş buğdayı partisinde giyeceği kıyafetler alınabilir. Bazı anneler şimdilerde bu kıyafetleri anne bebek kombinlerinden yana kullanırlar. Bu çok da şık görünmelerini sağlar.

 

Diş Buğdayı Malzemeleri ve Yapılışı

Diş buğdayı nedir sorusuna açıklık getirdikten sonra buğdayımızın hazırlanışına geldi sıra.

-  4 su bardağı önceden haşlanmış buğday

-  1 su bardağı önceden haşlanmış nohut

-  Badem , ceviz, fındık gibi sevdiğiniz kuru yemiş çeşitleri

-  Renkli şekerler

Diş Buğdayı Nasıl Yapılır?

Daha önceden haşlamış olduğunuz buğday ve nohutu ılıkken karıştırın. Şeker oranını kendi zevkinize göre pudra şekeri ilave ederek ayarlayabilirsiniz. Ağız tadınıza göre almış olduğunuz ceviz, fındık badem gibi kuru yemişleri istediğiniz şekilde kırarak ya da ufaltarak buğdaya ilave edin. Ayrıca renkli şekerler pasta süsleri ile de tabağı süsleyebilirsiniz. Diş buğdayının tüm malzemeleri tamamen sizin zevkinize göre ayarlanabilir.

 

Diş Buğdayı Partisi Nasıl Kutlanır?

Diş buğdayımızda hazır olduğuna göre artık misafirlerimizi karşılama ve partiyi başlatma zamanı geldi demektir. Diş buğdayı partisinde ilk olarak bebeğimiz ortaya oturtulur. Diş çıkardığı aya göre henüz oturamıyor ise yatırılır. Bebeğin başının üzerinden ve buğday taneleri  atılır. Bu dökülen buğday taneleri daha sonra toplanarak bir kısmı kurutularak bebeğe nazarlık olsun diye takılır. Geri kalan buğdaylar da eli bol bereket sahibi insan olsun diye kuşlara verilir.

 

Buğday dökme merasimi bittikten sonra misafirlere hazırlana diş buğdayı ikram edilir. Ardından misafirler istedikleri gibi müzik eşliğinde oynar, eğlenirler. Eğlencenin ardından diş buğdayı geleneğine göre diş buğdayının yanı sıra partide bebek için ayrıca farklı meslek gruplarını temsil edecek malzemelere de ihtiyaç vardır. Diş buğdayı partisi malzemeleri olarak makas, kitap, kalem, kaşık, tarak, para, top, ayna gibi.

Peki Bu Malzemeler ile Ne Yapılır?

İnanışa göre bebeğin önüne bu malzemeler bırakılır. Bebeğimiz hangisine uzanıp alırsa gelecekte o mesleği yapacağına işaret olduğu düşünülür.  İnanmak şart değil, eğlence amaçlı da yapabilirsiniz.


Bu blog yazımızı da okuyabilirsiniz: Bebeklerde Süt Alerjisi

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.