3 gün kuralı, bebeğinizin ek gıdaya başladığı dönemde, yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığında, durumun hangi yiyecekten kaynaklandığını anlayabilmeyi sağlayan kuraldır.
Bu kuralı uygulayarak, bebeğinizi 3 gün boyunca gözlemleyip, verdiğiniz gıdanın bebeğiniz üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi var mı yok mu diye anlayabiliriz. Aynı zamanda bu kural sayesinde bebeğinizin hangi gıdaları sevip sevmediğini kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. Böylece bebeğinize uygun olan beslenme programını en iyi şekilde ayarlayabilirsiniz.
Yeni bir gıda ile tanışacak olan bebeğinizi, diğer gıdalarla tanıştırmadan önce 3 gün beklemelisiniz. İlk ek gıda denemesinde bebeğinizin iki öğününün ortasını seçebilirsiniz. Verdiğiniz miktar ise tadımlık olmalıdır. İlk gün 3 çay kaşığı, ikinci gün 5 çay kaşığı, üçüncü gün 7 çay kaşığı gibi benzer şekilde arttırarak ilerleyebilirsiniz. Bu 3 gün esnasında başka yeni bir gıda vermeden gözlem yaparak ilerleyip, üçüncü gün sonunda diğer gıdayı da beslenmesine dahil edebilirsiniz. Beslenmeye dahil edilen gıda için de 3 gün kuralı uygulamalısınız.
Yeni bir gıdayla tanışmış bebeğinizi 3 gün boyunca, verdiğiniz gıdanın bebeğinizin vücudunda kızarıklıklara veya cilt kabartılarına, gaz sancısına, mide ağrısına, kusmaya, ishale vb. sebep olup olmadığını gözlemleyin. Eğer bu bulgulardan bir ya da birkaçını gözlemlerseniz verdiğiniz gıdayı kesmelisiniz. 1 ay sonra aynı gıdadan az miktarda vererek sonucu gözlemlemeli, eğer hala aynı bulguları gözlemliyorsanız doktoruna konuyu danışarak, bu gıdayı menünüzden çıkarmalısınız.
3 gün kuralı, aynı zamanda bebeğinizin yiyecekleri tanıması ve tatlarını ayırt edebilmeyi öğrenmesi açısından da önemlidir. 3 gün kuralıyla birlikte siz de bebeğinizin hangi gıdaya nasıl tepki verdiğini öğrenerek besinleri gruplara ayırabilirsiniz. Böylece bebeğinize hangi gıdaları birlikte veya ayrı ayrı vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz.
Burada örnek olarak Aşçı Anne Bebe Bisküvisini vermek istiyorum.
İçeriği nedir? Tam tahıl un karışımı (pirinç, buğday, yulaf), tereyağı, zeytinyağı, yumurta sarısı, yoğurt, tarçın. Yani buğdayın proteini olan glüteni, yumurta sarısı ve süt ürünü olan tereyağı, yoğurt içermekte. İçeriğindeki ana alerjenler olan; glüten, yumurta sarısı, süt ve ürünleri alerjisi olmadığını 3 gün kuralıyla daha önceden deneyimlemiş olmamız gerekiyor. Glüten, süt ürünleri ve yumurtayı 3 gün kuralıyla denediniz ve alerjiniz olmadı. Artık Aşçı Anne Bebe Bisküvisine başlayabilirsiniz. Aşçı Anne Bebe Bisküvisi de bebeğiniz için yeni bir besin olduğundan, bisküviyi başlarken de 3 gün kuralını muhakkak uygulayın diyorum. Peki Aşçı Anne Bebe Bisküvisini 3 gün kuralıyla nasıl deneyeceğiz? Aşçı Anne Bebe Bisküvisini, önceden denediği bir meyve püresine, yoğurduna, çorbasına, sağıyorsanız anne sütüne, bisküviyi ıslatmadan çatalla ezip toz haline getirdikten sonra ilave edebilirsiniz.
Aşçı Anne Bebe Bisküvisine başlamadan önce glüten, süt ürünleri ve yumurta alerjisini ekarte edin demiştik ya yukarıda. Süt ürünü denemenizi yoğurtla, yumurta sarısı denemenizi haşlanmış yumurtanın sarısıyla yapacaksınız. Peki “Aşçı Anne Bebe Bisküvisine başlarken buğday proteini olan glüteni 3 gün kuralıyla hangi tarifle nasıl deneyelim” İlk denediğiniz ve alerjisi olmadığını gördüğünüz sebzelerden tam tahıl unu da içerek bir çorba yapabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı unu uygun miktar su ile pişirip muhallebi kıvamına getirip, daha önce denemiş olduğu meyve pürelerine katarak verebilirsiniz.
3 gün kuralını bebeğinizin beslenme alışkanlığı oturana kadar uygulamanız gerekiyor. Zaten bir süre sonra bebeğinizin hangi besinlere ne tepkiler verdiğini gözlemleyerek besinleri bir arada vermeye başlayacaksınız. Yalnızca yeni bir gıda denerken bu kuralı unutmamalısınız.
3 gün kuralını bebeğiniz 12 aylık olana kadar uygulamanız iyi olur. Oluşabilecek bir alerjik reaksiyonda doktorunuza danışarak devam etmeniz önem arz etmekte.
*İlginizi Çekebilir: Bebeklerde ek gıdaya geçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.