Anne adayları hamile olduğunu ilk öğrendiği günden itibaren yeni bir yaşam yolculuğuna adım atıyor. Artık yaşam +1 kişiyle devam ediyor, tüm planlar değişiyor. 9 ay süren gebelikte sizleri her hafta farklı bir yeniliğin, gelişmenin beklediğini biliyorsunuz. İlk kez annelik heyecanını tadan adaylar için gebelik haftaları yeni bir macera adeta. Hafta hafta hamilelik eğlenceli, heyecanlı, bazen yorucu, bazen stresli ama en çok heyecanlı bir süreç yaşatıyor. Anne ve bebeğin hafta hafta gebelik sürecinde neler yaşayacağını öğrenmesi, hamilelik takibi yapabilmesini sağlaması amacıyla hazırladığımız bu rehber kesinlikle çok faydalı olacak. Hadi gelin birlikte hafta hafta hamilelik süreci nedir, neler oluyor inceleyelim.
Gebelikte 1. Hafta
Hafta hafta gebelik belirtileri daha ilk haftadan başlar. 1. hafta gebelik sürecinde anne adayı olarak son kez adet (regl) görürsünüz. Doktorunuz son adet tarihinizden bir hafta sonrasını ilk hafta kabul eder. Henüz yumurtanız döllenmedi.
Gebelikte 2. Hafta
Yumurtanın tüplerde ilerlemesi döllenmesi genellikle ikinci haftada gerçekleşir. Bu dönemde yumurtanız döllenecek ve embriyo rahminize yerleşecektir.
Gebelikte 3. Hafta
Kanda gebelik testlerinin adet gecikmesi henüz yaşanmadan pozitif çıkabileceği, idrar kitleri ile yapılan hamilelik testlerinin ise silik bir şekilde de olsa pozitif çıkmaya başlayabileceği dönemdesiniz. Bu haftada embriyo rahime yerleşme sürecindedir.
Gebelikte 4. Hafta
Hamilelikte 4. hafta resmi anlamda gebeliği başlatır. Genellikle gebeliği öğrendiğimiz, adet gecikmesi yaşayacağımız haftadır. Kanda gebelik testleri ve idrar testleri pozitif çıkar. Tebrikler, hamilesiniz :)
Regl periyodunuzda gecikme, mide bulantıları, baş dönmesi gibi belirtiler görülmeye başlanır. Belirtiler ilk haftadan kendini her zaman göstermez, bazen birkaç hafta sonra ortaya çıkar. Uyku hali, yorgunluk, memelerde hassasiyeti, bulantı vb. belirtileri henüz yaşamamış olma ihtimaliniz yüksektir. Bu belirtileri hissetmemeniz bebeğinizin orada olduğu gerçeğini değiştirmez, bebeğiniz sizden habersiz büyümeye başlar.
Bebeğinizin bu haftadan itibaren 10. haftaya kadar organları gelişecek ve hatta bazı organları çalışacak. Henüz bebeğiniz bir haşhaş tohumu tanesi kadar küçük. Boyunu ultrasonda görüntülemek çok zor olacak ancak 1-2 mm civarında olduğunu söylemek mümkün. Vücudunuzda kronik yorgunluk, göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, sürekli uyuma isteği, halsizlik gibi problemler ortaya çıkmış olabilir. Her fırsatta dinlenin, sağlıklı besinler tüketin, su içmeyi unutmayın.
Gebelikte 5. Hafta
Hamilelikte 5. hafta geldi; bebeğiniz artık susam çekirdeği kadar. Yavrunuzun organları henüz tam anlamıyla gelişmedi. Bebeğiniz üç katmandan oluşur; ektoderm, mezoderm, endoderm. Katmanlar doku ve organlara dönüşür. 5. Haftada beyin, omurilik, sinirler ve omurga oluşmaya başlar.
Gebelikte 6. Hafta
Hamilelikte 6. hafta bebeğinizin elma çekirdeği tanesi kadar olduğunu işaret eder. Ortalama bu haftada bebeğin kesesi ultrasondan görülebilecek bir büyüklüğü erişmiştir. Artık bebeğinizin ağzı, burnu, kulağı şekillenmeye; kolları ve bacakları ise oluşmaya başlar. İkinci ay olan bu hafta aslında anne adaylarının çoğunun bebeğinin varlığını öğrendiği aydır. Bulantı, kusma, baş dönmesi, göğüste büyüme, ağrı bu haftalarda devam edebilir.
Gebelikte 7. Hafta
7. hafta gebelik bebeğinizin biraz daha uzadığını gösterir. Ortalama 12 mm uzunluğuna ulaşan bebeğinizin kafası vücudundan hızlı gelişir çünkü beyin gelişimi daha hızlıdır. Bebeğinizin sindirim ve solunum gelişimi ortaya çıkar, bebeğinizin artık böbrekleri var. Muhtemelen sonraki hafta idrar üretmeye başlayacak. Kollar, bacaklar, minicik parmaklar büyür, gerçek bir bebek görüntüsüne ulaşılır. Karnınızda mini minnacık, bezelye tanesi kadar bir bebek var!
Gebelikte 8. Hafta
8. hafta hamilelik, 2. ayı tamamladığınızı işaret eder. Kalp şekillenir, kalp atışlarını ultrason cihazından duyulabilir. Kalp atışları yetişkinlere göre son derece seri ve heyecanlıdır artık çünkü dakikada 100 – 150 kez atar. Bazı gebelerde rahatsız edici gebelik belirtileri bir sonraki ay tamamlanana hatta doğuma kadar devam edebilir. Anne adayı olarak bu aydan itibaren daha duygusal, daha iştahlı olabilirsiniz. El ve ayaklarınızda hafif şişmeler olabilir. Mide ekşimesi, kokuya duyarlılık, besinlerden tiksinme yine olabilecek reaksiyonlardır. Bebeğinizin ise ağzı, gözleri, burnu daha net hale gelir, göz kapakları oluşur. Bu haftayla birlikte kıkırdak ve kemik gelişimi hız kazanır. Organları gelişimini neredeyse tamamlamış olur, minik hareketlenmelere dahi başlar ancak hissetmeniz çok güç çünkü yeterince güçlü değil. Çünkü kendisi henüz bir fasulye tanesi kadar.
Gebelikte 9. Hafta
9. hafta hamilelik beslenmenin önem kazandığı haftadır. Sağlıklı ve dengeli beslenmeli, zararlı tüketimden uzak durmalısınız. Hafta hafta gebelik kilosu artık yükselecek, sağlıklı kilo alımı önem kazanacak. Bebeğiniz artık daha hızlı büyümeye başladı. Gaz, mide yanması, şişkinlik şikayetleriniz bu dönemde artabilir. Bebeğinizin boyu ortalama 2 santime ulaştı. Bir üzüm tanesi kadar diyebiliriz. Göz kapakları, diş kökleri oluşmaya başlar. Parmakları ise birbirinden ayrılarak 10 parmağa dönüşmüş durumda.
Gebelikte 10. Hafta
10. hafta hamilelik bebeğinizin çilek tanesi boyutuna ulaştığını ifade eder. Artık daha uzun ve daha ağır bebeğiniz var. Bebeğiniz parmaklarını oynatabilir, hareketlerini hafiften artırabilir. Artık bebeğinizin aktiviteleri uykuda – uyanık şeklinde tanımlanabilir. Bebeğinizin kulak kanalları bu dönemde gelişir. Bebeğin cinsiyeti için ise henüz çok erken.
Gebelikte 11. Hafta
11. hafta hamilelik sizin için güzel başlayabilir. Bu hafta bulantılarınız, kusmalarınız azalabilir veya kesilebilir, yorgunluklarınız gidebilir. Bedeniniz artık daha enerjik hale gelebilir. Bebeğiniz bu hafta incir tanesi kadar. Baş – vücut oranı normale ulaşmak üzere. Organlarının gelişimi neredeyse hazır. Bebeğinizin artık beyni, böbrekleri, ciğerleri tamamen çalışır. Yani bebeğiniz esneme, yutma, emme, idrar gibi eylemleri yapabilir. Ve müjde! Bebeğiniz artık tekme atmayı öğrenir ve bunu çok sever!
Gebelikte 12. Hafta
12. hafta hamilelik cinsiyeti öğrenme ihtimalinin olduğu haftadır. En erken bu dönemde öğrenilebilir ancak heyecanlanmayın çünkü çok nadir öğrenilir. (Cinsiyet öğrenme süreci 16.haftaya kadar sürebilir.) Bebeğiniz her ne kadar misket limon kadar olsa da kendini göstermekten kaçınır. Bebeğiniz 12 hafta yani 3 aylık olduğu için saçları uzamaya başlayabilir, el ve ayak tırnakları çıkar, ses telleri gelişimi tamamlanır, kemikleri sertleşmeye başlar. Hareket konusunda ise çok becerikli ve enerjik olur, tekmelere devam eder.
Gebelikte 13. Hafta
İlk süt olan kolostrum bu dönemde üretime başlar. Bebeğiniz bir limon tanesi kadar olur bu dönem. 25 gram, 8 santim boylarında olan bebeğiniz esnemeyi, tekmelemeyi, dönmeyi, parmaklarını oynatmayı bilir. Cildinde minik ve yumuşak tüyler oluşur. Karaciğeri çalışmaya başlar, emme – yutma refleksi gelişir, cinsel organı tamamen oluşur.
Gebelikte 14. Hafta
Hamilelikte 14. hafta şeftali boyutunda bebek demektir. Bebeğiniz ve siz artık daha enerjik, rahat, özgür hissedebilirsiniz. Hamileliğin en keyifli dönemleri bu dönemlerdir. Bulantılar genellikle biter, tuvalete çıkma isteği azalır. Bebeğiniz çok hareketlenir, göz kapakları gelişir, boynu gelişir, başını sabit pozisyonda tutmaktan kurtulur.
Gebelikte 15. Hafta
Hamilelikte 15. hafta bebeğinizin ve sizin rahat dönemlerini ifade eder. Tatlı bir elma boyutuna ulaşan bebeğiniz, karnınızda olduğunu gösterir, hafiften göbeğiniz çıkar. Aşermeleriniz, yeme isteğiniz artabilir. Bebeğinizin kemikleri sertleşmeye devam eder. Her yerini hareket ettirebilir. Kulakları gelişimini devam ettirir. Uyanıkken çok aktif olurlar, vücutlarını adeta pratik yapmak için hareket ettirirler. Kim bilir belki parmağını emmeye başlamıştır bile!
Gebelikte 16. Hafta
Hamilelikte 16. hafta karnınızda bir avokado olur. 11 santim, 100 gram ölçülere sahip bebeğiniz artık daha ağır ve uzun. Doktorunuz bu hafta bebeğinizin cinsiyetini net bir şekilde görebilir ancak nadiren bebeğin anne karnındaki duruş pozisyonu uygun olmayabilir. Bir sonraki görüntülemelerde cinsiyetini öğrenme şansınız çok daha yüksek olacaktır. Bebeğinizin göz kapakları ve kirpikleri bu süreçte gelişimi devam ettirir ancak gözlerini hareket ettirebilir.
Gebelikte 17. Hafta
Hamilelikte 17. hafta yani 4. ay bitmek üzere. Bebeğiniz bir nar boyuna ulaşır; saç, kaş ve kirpikleri uzar. Ağzını hareket ettirebilir, nefes almaya çalışır. Bebeğiniz güçlenmeye ve gelişmeye devam eder. Bu dönemde vitamin ve mineral açısından sağlıklı beslenmeye, doktorunuzun verdiği destekleri kullanmaya devam etmelisiniz.
Gebelikte 18. Hafta
Hamilelikte 18. hafta biraz özen ister. Artık ani hareketlerden kaçının, kan şekerinizi ideal seviyede tutmaya özen gösterin, bol sıvı tüketin. Bir enginar kadar olan bebeğiniz, cinsiyetini artık net gösterebilir. Elbette size arkasını dönmezse! Bebeğinizin bu dönemde parmak izleri oluşur, tutma kabiliyeti artar, kulakları duymaya başlar, yüksek ses tepki dahi verebilir. Tekmelerini artık hissedebilirsiniz.
Gebelikte 19. Hafta
19. hafta hamilelik sizi biraz ağırlaştırmış olabilir. Bebeğiniz büyüdükçe kilo almaya başlar, ağırlık hissedersiniz. Ancak hala keyfiniz yerinde olsun çünkü bebeğiniz gelişimini sürdürmekte! Bebeğiniz 19. haftada bir mango kadar olur. Baş – vücut oranı idealleşir. Dilinde tat alma duyusu gelişir. Duyma yetisi artar. Vücudunu koruyacak olan mum dokulu beyaz zar gelişimine başlar. İştahınız artmış olabilir, dikkatli beslenmeyi ihmal etmeyin.
Gebelikte 20. Hafta
20. hafta gebelik bebeğinizin bir muz boyuna ulaştığını gösterir. 25 santim, 300 gram bebeğiniz, sürecin ilk yarısını 20. haftada tamamlar. Kız bebeklerde bu dönem rahim, erkeklerde ise testisler oluşur. Kalp atışları tıpkı vücudu gibi güçlü artık.
Gebelikte 21. Hafta
21. hafta gebelik iyi hissettiğiniz dönemlerden olabilir. Gebeliğin ikinci yarısına resmen adım attınız. Bebeğiniz artık bir havuç kadar. Boyu 27 santim, ağırlığı 310 gram kadar. Kalbi çok daha güçlü atar, sizi net duyar, böbrekleri verimli çalışır, yüz hatları gelişir, kol – bacak dengesi kurulur. Bebeğinizin cinsiyetini geçtiğimiz haftalarda öğrendiğiniz için artık isim düşünmeye başlayabilir, ufak hazırlıklar yapabilirsiniz.
Gebelikte 22. Hafta
22. hafta gebelik bebeğinizin Hindistan cevizi kadar olduğunu gösterir. Bebeğiniz ve siz artık 5. ayı bitirmek üzeresiniz. Gebeliğinizin keyfini çıkarabileceğiniz bir dönemdesiniz. Bebeğiniz bu dönem ortalama 450 gramdır. Sizi duyar, tepki verir, sesinizle sakinleşir, mutlu olur. Bol bol konuşun, şarkı söyleyin. Bebeğinizin uyuma ve uyanıklık halleri artık bir rutine dönüşür.
Gebelikte 23. Hafta
23. hafta gebelik kalsiyumun önemini vurgular. Bebeğinizin ve sizin sağlıklı gelişimi için kalsiyum alımı önem kazanır. Bebeğiniz bu dönem greyfurt büyüklüğüne ulaşır, yaklaşık 500 gram olur. Kemik ve diş gelişimi sürer, işitme duyusu epey güçlenir, kilo almaya başlar. Bebeğinizi bu dönem biraz keyiflendirebilirsiniz; müzik eşliğinde sakin danslar onu mutlu edebilir.
Gebelikte 24. Hafta
24. hafta hamilelik ile birlikte karnınızda küçük bir kavun var. 32 santim, 600 gram ağırlığında tatlı bir kavun. Küçük kavununuz gerçek bir bebek gibi görünür artık. Minik bebeğinizin yüzündeki detaylar netleşti. Ciğerlerin gelişimi devam eder. Sizde birtakım yeni rahatsızlıklar meydana gelebilir: Karnınız büyüdüğü için sırtınız ağrıyabilir. Düz ve rahat ayakkabılara henüz geçiş yapmandıysanız, tam zamanı.
Gebelikte 25. Hafta
Bebeğiniz bir karnabahar boyundadır artık. Hareketlerini, tekmelerini fena halde hissedeceğiniz heyecanlı bir dönem. Ancak fiziksel anlamda büyüdüğünüz için hareketleriniz kısıtlanabilir, şişkinlikler ve ağrılar hissedebilirsiniz. Bebeğinizse ise gelişim sürer: beyin büyümeye devam eder, yüz hatları ve uzuvları gerçek bebek formuna ulaşır, göbek bağı güçlenir.
Gebelikte 26. Hafta
26. hafta gebelik bebeğinizin kabak boyuna ulaştığını, yaklaşık 670 gram olduğunu gösterir. Omurgası güçlenir, ciğerleri gelişir, hareketliliğini enerjik şekilde sürdürür. Sizin bu dönemde yine ayaklarınızda şişmeler, sırtınızda ağrılar olabilir. Düz ayakkabılar kullanmaya, bol bol dinlenmeye, bacaklarınızı uzatıp oturmaya özen gösterebilirsiniz. Su tüketimini ise ihmal etmeyin.
Gebelikte 27. Hafta
27. hafta hamilelik 6. ayın sonunu işaret eder. 27. hafta hamilelik, bebeğinizin 37 santim, 900 gram olduğunu gösterir. Yaklaşık bir kıvırcık marul kadar olan bebeğinizin yüz hatları bu dönemde oturur, bağışıklık sistemi gelişir, duyuları gelişir, tat hassasiyeti artar, düzenli uyku döngüsüne ulaşır. Bebeğiniz hareket etmediğinde hemen telaş yapmayın, uyuyor olabilir. Mide yanması bu dönemde sık görülebilir, bol sıvı tüketmeye dikkat edin. Bebeğiniz ve sizin için küçük yürüyüşler iyi gelecektir, ihmal etmeyin.
Gebelikte 28. Hafta
28. hafta gebelik bebeğinizin bir patlıcan kadar olduğunu ilan eder. Gözlerini kırpabilen, dış dünyadaki ışığı algılayabilen bebeğiniz var artık. Dış dünyaya yavaştan hazırlanan bebeğinizin beyin gelişimi devam eder. Kalbi artık daha fazla atar, kulağını dayayan biri bu atışları duyabilir. Hareketleri hızlandığı için siz ve eşiniz elinizle hissedebilirsiniz. Sırt, bel ağrılarınız devam edebilir, fiziksel olarak kendinizi desteklemeyi unutmayın.
Gebelikte 29. Hafta
29. hafta gebelik bebeğinizin daha hızlı büyüyeceğini ifade eder. Şu an bir bal kabağı kadar olan bebeğiniz için hazırlıkları hızlandırabilirsiniz. Bu haftadan sonra 11 hafta kaldığı için erken doğum riskine karşın anne – bebek çantası, bebek beşiği vb. önemli işleri halletmelisiniz. Bebeğiniz bu hafta 40 santim uzunluğa ve 1.1 kg ağırlığa ulaşmış durumda. Büyümenin hızlanacağı evreye geldik. Ciğerleri nefes alıp verecek kadar gelişti aslında ama hala biraz erken. Bebeğinizin hareketleri epey güçlü olabilir. Bebekler bu haftalardan itibaren belli bir hareket düzenine ulaşır. Yemek sonrası hareketlilik gibi. Bu yüzden bebeğinizin hareket etmesi gereken düzende hareketsiz kaldığını, uzun sürdüğünü hissederseniz doktorunuza danışın.
Gebelikte 30. Hafta
30. hafta hamilelik bebeğinizin bir lahanaya ulaştığını gösterir. Lahana boyundaki bebeğiniz 1300 gram, 40 santim civarında olmalı. Beyin ve ciğerlerin olgunlaşma dönemi olan bu hafta, yorgunluklarınız artabilir. Uykunuz gelebilir. Ağır ve güçsüz hissedebilirsiniz. Ruhsal değişimleriniz ise hormonlara bağlı olarak iniş çıkış gösterebilir. Sakin olun, bolca dinlenin, su için, sağlıklı beslenin ve bebeğinizin doğumuna hazırlık yapın.
Gebelikte 31. Hafta
Hamilelikte 31. hafta geri sayımın başladığını gösterir. Son 10 haftanın içine adım attınız. Bebeğiniz için henüz hazırlık yapmadıysanız alışveriş ve hazırlığın tam zamanı. 31. hafta 7. ayın sonlarına tekabül eder. Bebeğiniz artık kuşkonmaz demeti boyutunda. 41 santim, 1.45 kilo ağırlıkta. Boyunun uzaması bu dönem yavaşlar, kilo alımı ise devam eder. Baş – gövde tamamen orantılıdır, yüzü nettir. Bu dönemde bebeğinizin göz pigmentleri gelişir ancak net rengine doğumdan sonra ulaşır.
Gebelikte 32. Hafta
32. hafta gebelik sürecinde bebek rahimde baş aşağı dönüp doğum pozisyonuna geçebilir. Doktorlar bu süreci takip eder, kontrol altına alır. Ancak panik yapmayın, bu erken doğum anlamına gelmez. Yine de kontrolleri ihmal etmeyin. Bebeğiniz bu haftada su kabağı boyuna ulaşır. 42 santim, 1.6 kilodur artık. Ciğerleri ve sindirim sistemini gelişimini sürdürürken diğer organların gelişimi bitmiştir. 8. Aya adım attığınız bu haftada bebeğinizin hareketleri artar, daha çok hissedersiniz.
Gebelikte 33. Hafta
33. hafta hamilelik bebeğinizin kocaman saplı bir kereviz boyuna ulaştığını gösterir. Sizin de daha da ağır olduğunuz bu dönemde doğum için kaslarınızı çalıştırabilir, kegel egzersizleri doktorunuzun tavsiyesiyle yapabilirsiniz. Bebeğinizin gelişimine baktığımızda boyunun 44 cm kilosunun ise 1.85 olduğunu görebiliriz. Sizi duyan, hisseden az da olsa görebilen bir bebeğiniz var bu dönem. Cilt yapısı, bağışıklık sistemi güçlenen bebeğiniz, tatlı tekmelerini sürdürmeye devam eder.
Gebelikte 34. Hafta
34. hafta hamilelik ağırlığınızın ve yorgunluğunuzun arttığı dönemdir artık. Enerjiniz biraz düşebilir, normal. Sona az kaldı, endişelerinizi geride bırakın, bebeğinize hazırlanmaya devam edin. Çünkü büyükçe bir kavuna dönüşen bebeğiniz 45 santim, 2 kilo ağırlığında karnınızda sizinle. Bebeğiniz karnınızda doğuma hazırlanmış olabilir bu dönem. Doktorunuz sizi daha sık kontrol etmek isteyebilir.
Gebelikte 35. Hafta
35. hafta hamilelik bebeğinizin ananasla sembolize edildiği haftadır. Hafta hafta gebelik süreci artık son evrelerine girdi diyebiliriz. Bebeğinizin 45 santim, 2.5 kilo ağırlığındaki hali, hareketlerinizi sınırlandırabilir, sırt ağrıları yaşatabilir. Dikkat etmeniz gereken bir dönemdesiniz. Doğuma neredeyse hazır olan bebeğiniz, içinizde dönüp durabilir, hissedebilirsiniz.
Gebelikte 36. Hafta
36. haftalık hamilelik, 9. aya adım attığınızı ilan eder. Artık son aydasınız. Bebeğiniz çok yakında sağlıkla kucağınızda olacak inşallah. Bu dönemde heyecanlı, mutlu, şaşkın hissedebilirsiniz. Bebeğiniz doğum pozisyonuna girebilir ve her an doğum gerçekleşebilir. Doğum hazırlıklarınızın tam olduğundan emin olun. Bebeğiniz bu haftada tatlı bir papaya meyvesi. 2.7 kilo ağırlığı 47 santim boyuyla epey büyüdü. Öyle ki anne karnı bebeğinize dar gelmeye başlamış olabilir.
Gebelikte 37. Hafta
37. hafta hamilelik, bebeğinizin marul kadar yani 48 santim, 2.8 kilo olduğunu gösterir. Kilosu daha hızlı artan bebeğiniz, size kavuşmak için acele edebilir. Bebeğiniz doğuma hazır olduğu için karnınızın alt bölümüne iner böylece kaburgalarınızdaki baskı azalır, daha rahat hissedersiniz. Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi bu süreçte yerindedir. Çünkü tüm organları gelişti, ince tüyleri döküldü, sindirim sistemi çalışmaya başladı.
Gebelikte 38. Hafta
38. hafta hamilelik döneminizde bebeğinizin kış kabağı kadar olduğunu söylemeliyiz. 50 santim, 3 kilo olan bebeğiniz, doğuma hazır. Bu dönemde bebeğinizle sık sık konuşun, onu dış dünyaya hazırlayın. Bebeğiniz doğmaya ve doğum anında güçlü çığlığını dışarıya çıkarmaya fazlasıyla hazır. Hamileliğinizin artık son haftalarında göğsünüzden süt akabilir, bu süt bebeğinizin ilk içeceği süt olan kolostrumdur ve çok değerlidir.
Gebelikte 39. Hafta
39. hafta hamilelik, 51 santim, 3.2 kilo ağırlığında bir bal kabağınız olduğu anlamına gelir. Bebeğiniz her an doğabilir, çok hazırlıklı olun, fiziksel anlamda kendinize çok dikkat edin. Doğum tarihiniz bile belirlenebilir artık. Doğum çantanızdan hastaneye giderken kullanacağınız rotaya kadar her şeyi planlayın. Doğumun başladığına dair işaretleri iyi gözlemleyin, suyunuz gelirse ya da kanamanız vs. olursa hemen doktorunuza ulaşın.
Gebelikte 40. Hafta
40. hafta hamilelik bebeğinizi kucağınıza birkaç saat belki de birkaç gün içerisinde alacağınız anlamına gelir. Karpuz büyüklüğüne olan bebeğiniz 52 santim, 3.4 kilo ağırlığında artık. Doğum kanalına muhtemelen çoktan girmiş olur. Sizin bu dönemde doğum hazırlıklarını bitirmiş olmanız lazım. Doğumu düşünürken sadece pozitif düşünün, kötü düşüncelerden uzak durun. Yakınlarınızı bilgilendirin, evinizi hazırlayın, hastane çantanızı hazırlayın. Bebeğiniz sizinle yaşamak için sürecini tamamladı. Hafta hafta gebelik takip süreciniz artık bitti, bebeğinizi kucağınıza alma zamanınız geldi. Sağlıkla, mutlulukla büyütün bebeğinizi.