Bebekler, 7. ayını doldurduktan sonra 8. ayın içindeyken kıyma tüketmeye başlayabilir. Demir eksikliği riski bu aylarda epey rastlanan bir durumdur ki kırmızı et de en iyi demir kaynaklarından biridir ve hayvansal kaynaklı demir çok kolay emilir. Bu nedenle kıyma bebek beslenmesinde önemli bir yer teşkil etmektedir.
Peki kıymayı nereden alacağız, dana mı kuzu mu seçeceğiz, nasıl muhafaza edeceğiz, donmuş kıymayı en sağlıklı biçimde nasıl çözdüreceğiz ve nasıl pişirmeliyiz sorularına yanıt bulalım.
Öncelikle kıymayı güvendiğiniz bir kasaptan, eti gözünüzle seçerek ve yanınıza taze taze çektirerek alın. Önceden çekilmiş kıyma tercih etmeyin. Dana eti, demir kaynağı olarak daha iyidir fakat daha çok kirliliğe ve ilaca maruz kaldığı için en temizi kuzu etidir. Bebeklerimize kuzu eti tercih edelim ve eti çift çekim yaptıralım.
Her gün küçük miktar kıyma almak mümkün olmadığı için kıymayı buzluğa atmak zorundayız. Bir bebeğin ortalama yiyeceği kıyma miktarı günlük olarak bir ceviz büyüklüğüdür. Bu büyüklükte kıymayı bir tatlı kaşığı yardımıyla alıp buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağlayalım. Sonra da ellerimizle pres yaparsak çözünmesi daha kolay, ince bir disk formu kazanmış olur kıyma, çözünme süresi kısalmış olur. Ardından vakit kaybetmeden buzluğa atalım. Ben yarım kiloluk kıyma alıyorum, yaklaşık 13 poşet çıkıyor.
Gelelim kıymayı çözme ve pişirme yöntemine… Burada çözerken çok çeşitli yöntemler uygulayanlar var. Ben en sağlıklısını anlatacağım. Kıymayı buzluktan alıp poşetinden çıkarın ve çözmeden minik tencerenize alın. Bir miktar su ilave ederek (yaklaşık yarım çay bardağı) en küçük ocağın en kısık ateşinde çözdürün. Bu aşamada ara sıra kaşıkla karıştırın. Eğer kıymayı disk şekline getirip dondurduysanız daha kolay ve hızlı çözülecektir. Hem vakitten kazanırsınız hem de etin çözülürken bakteri üretme aşamasını hızlı atlamış olursunuz. Bu aşamadaki bir diğer önemli nokta kıyma asla yanmamalı. Yanık olan her şey kanserojendir, hepimiz için zararlıdır, unutmayalım.
Su ile pişen kıymaya bebeğin ayına göre baharatını (kimyon, tarhun, kişniş, kekik yakışır) domates sosunu ve yağını ilave edip 1-2 dk daha pişirip üzerine istediğiniz çorbayı yapabilirsiniz. Benim oğlum kıymayı en çok şu tarifte sever, bilginize.
Minikleriniz, eti çok sevenlerden olsun inşallah diyerek yazımı sonlandırıyorum.
Sevgilerimle…
Aşçı Anne