Avokadonun kremsi dokusu, onu bebekler için mükemmel bir gıda yapıyor. Dokusunun yanı sıra bir yüksek besin değerine sahip olması ve zengin yağ içeriğiyle bebeklerin menülerine en başlarda yer alması gereken besinlerdendir avokado…
Bizim ülkemizde yeteri kadar değer görmese de, yurt dışında avokado hakkında şu cümle kullanılır. "Bir insanın hayatta kalması için gereken her şey avokadoda vardır.” Bebeğin beyni ve fiziksel gelişimini destekleyen avokadoyu, bebeğe denediğiniz ilk ek gıdalar listesine rahatlıkla ve güvenle alabilirsiniz.
Avokadonun demir içeriği yüksektir. Avokado, merkezi sinir sistemi ve beynin normal gelişme göstermesi için önemli olduğu bilinen doymamış yağlar bakımından zengindir.
VİTAMİNLER: (Bir fincan püre haline getirilmiş) A vitamini – 338 IUVitamin C – 20.2 mgB1 vitamini (tiamin) – 0,2 mg
B2 vitamini (riboflavin) – 3 mg
Niasin – 3.9 mg
Folat – 205 mg
Pantotenik Asit – 3.3 mg
B6 vitamini – 0,6 mg
küçük miktarlarda diğer bazı vitaminler içerir.
MİNERALLER: (bir orta)Potasyum – 1166 mgFosfor – 124 mg
Magnezyum – 67 mg
Kalsiyum – 30 mg
Sodyum – 18 mg
Demir – 1.4 mg Ayrıca selenyum, manganez, bakır ve az miktarlarda Çinko içerir.
Bebeğe 6 aylık iken avokado verilebilir. Bebek için mükemmel denebilecek ilk gıda olan avokadoyu yalnız başına sunmak yerine, elma, şeftali, armut, muz püreleri veya yoğurtla karıştırarak sunmak, başarı ihtimalinizi arttırır.
Bu sıralar, bebekleri yağdan ve karbonhidrattan fakir, protein ve lif ağırlıklı beslenmeye yönlendiren bazı yazılar okuyorum ki hiç katılmıyorum. Patates, pirinç, ekmek, makarna boş kaloridir, yemekleri de çok çok az yağla hatta yağsız yapayım fikrine hiçbir zaman katılmadım zaten. Bebekler ölümcül diyet yapıyor gibi karbonhidrattan fakir menüler hazırlanmasına anlam veremiyorum. Bebekler, en az protein ve lifli gıdalar kadar karbonhidrat ve yağa da gereksinim duyar. Buradan yola çıkarak diyebilirim ki avokadonun yüksek yağ içeriği sizi korkutmasın. Avokadonun bu zengin doymamış yağ içeren yapısı bebeklerin beyin gelişimi için oldukça önemli. Orta boy bir avokado, yaklaşık 322 kalori ve 30 gram yağ içerir.
Avokado seçerken, inişli çıkışlı bir dokuya sahip, sert olmayan ve koyu yeşil bir renk olmasına dikkat etmelisiniz. Sert olan avokado, henüz olgunlaşmamış demektir. Eğer olgun avokado bulamadıysanız, sertlerinden alıp evde oda sıcaklığında ve bir kese kağıdı içinde 2-3 gün boyunca bekleterek yumuşamasını bekleyebilirsiniz.
Avokado dilimlendiğinde et rengi, çukurun etrafında sarı bir tereyağına dönen yeşil olmalıdır.
Avokadoyu pişirmek zorunda değilsiniz, hatta çiğ yenebilen her meyve/sebzeyi olabildiğince, yani bebek sindirebildiğince az pişirmeli veya pişirmemeliyiz. Olgun bir avokado, pişirmeksizin tel süzgeçte kolayca geçirilerek, bebek maması haline getirilebilir.
Birçok besinle yanyana yakışır. Bu besinleri şöyle sıralayabiliriz; Ceviz, limon, yoğurt, salatalık, muz, şeftali, elma…
Ekmek yemeyi seven bir bebeğiniz varsa, avokado püresinden dipsos hazırlayıp ev yapımı tam tahıl ekmekle sosa banmasını sağlayabilirsiniz. Böylece kendi kendine beslenmiş olmanın keyfini de alır.
Mutlaka deneyin: Bebeklere Yoğurtlu Avokado