Barlas 1,5 aylıkken yanakları kızarmaya başlamıştı. Beyaz tenli olduğu için hafif alerjik bir yapısı olduğunu düşünmeye başlamıştım. Bebek deterjanımızı değiştirerek, kendim de dahil olmak üzere kimseye yanaklarını öptürmeyerek bir takım çözüm arayışlarına girmiştim. Tüm şüpheli durumlara dikkat ettim fakat yanakları geçmedi. Doktorun verdiği çeşitli kremlerle yanaklarındaki kızarıklığı geçiriyorduk fakat kalıcı bir çözüm bulamıyorduk.
Bu arada kaka kıvamı da dikkatimden kaçmıyordu. Sümüksü parçalar gözlemliyordum. Derken bir gün bu sümüksü parçalar kıpkırmızı oldu. Evet, kakada kandan bahsediyorum. O zaman yıl 2013 ve süt alerjisi bu dönemdeki gibi yaygın olarak bilinmiyordu. Çok paniklemiştim. Hemen doktora gittik ve bana net bir şeyler söyleyemeyince doktorumuzu değiştirdik.
Kendi araştırmalarımca süt alerjisi olabileceğini tahmin ettim. Doktorumuz da, 2 yaş öncesi alerji testlerinin hem pozitif hem negatif hata verebileceğini ve bu nedenle o testlerin sonucu ne olursa olsun deneme yanılma yapmamız gerektiği söyledi. O zaman yıl 2013. Belki teknoloji daha da ilerledi ve testlerin prensibi daha farklı çalışıyorsa bilemiyorum ama sanıyorum hala 2 yaş öncesi alerji testleri güvenilir değil. Alerji varken yok, yokken var gibi sonuç çıkabiliyor. Bu noktada annenin gözlemleri olmazsa olmaz.
Doktorumuz, siz bulacaksınız alerjisini dedi. Bebeğim 4 aylıktı ve sadece anne sütü alıyordu. Bu da benim süt diyeti yapmam anlamına geliyordu. Süt ve ürünleri içerek her şeyi hayatımdan çıkardım. Süt, yoğurt, tereyağı, peynir, hazır yiyecekler ve bunları içeren her şey. Evet kulağa zor geliyor ama evladım için tabii ki her anne gibi hiç zor gelmedi. Diyet sonucunu 1 haftada net bir şekilde gösterdi. İlk defa Barlas’ın yanakları normale dönmüştü ve kakada hiç kan yoktu. Bu şekilde ilk süt alerjik teşhisimizi koymuş olduk. Bu şekilde ilerleyerek, süt ve ürünleri içeren besinleri yavaş yavaş diyetime sokmaya başlayacaktım ilerleyen aylarda.
Derken ek gıda dönemi geldi, çattı. Süt alerjisi bir yandan, ilk annelik tecrübesizliği bir yandan aldı beni bir heyecan… Sütüme güveniyordum. Hiçbir şey yemezse ben süt diyeti yaparım yine mis gibi emziririm oğlumu diyordum korku basınca içime… Meğer hiç korkmama gerek yokmuş. Barlas çok iştahlı çıktı beni o konuda hiç üzmedi. Sebze tadımları, meyve tadımları tam gaz ilerledi ve o gruptan bir alerjiyle karşılaşmadık çok şükür. Bir yandan da ek gıda konusuna olan ilgim herkesin dikkatini çekiyordu ve ailem çevrem bana sürekli sen sosyal medya hesabında bu tecrübelerini tariflerini paylaşmalısın diyordu. Meğer Aşçı Anne olacakmışım.
Neyse konumuza dönersek, sebze ve meyve tadımları başarıyla geçti. Oğlumun kilosu da hızla arttı ve süt alerjik durumun moral bozukluğunu üstümden biraz atmış oldum. Sıra yoğurda geldi. İnek yoğurdu elbet yemeyecek o kesin de, acaba keçi sütü yoğurdu yiyebilir mi diye aklımdan geçti. Bu konuyu doktorumuzla konuştum ve deneme yanılma yapabileceğimizi söyledi. Çünkü biz orta-düşük şiddetli bir süt alerjisi yaşıyorduk. Süt alerjisini şiddetli geçirenlerde bildiğim kadarıyla dene yanılma süreçleri evde basitçe gelişigüzel yapılamıyor.
Keçi sütümü mis gibi mayaladım, 1 çay kaşığı denedim ve sonuç, hüsran. Yoğurt yanağına temas ettiği anda ciddi bir kızarıklık oldu. Bu sefer anne sütünden yoğurt deneyecektim. Ama sonuçta onu mayalarken de bir yoğurda ihtiyacım vardı. İnek yoğurdu ile mayaladım anne sütünü ve denedim Barlas’a. O mayalanmış yoğurdu ikinci yoğurda maya yaptım onu denedim. O da alerji yaptı maalesef. Zaten kıvamı ayran gibi oluyor, tadına da korka korka baktım ve beğenmemiştim. Ama bebeğim yoğurt yiyemiyor diye çok üzülüyordum. Aslında o kadar üzülmeme gerek yoktu, sebze meyveleri yiyebiliyorduk, ben emziriyordum ama işte annelik…
Yoğurt meselesini kafama takmaya devam ediyordum. Aklıma keçi sütü bazlı formül sütle yoğurt mayalayabilir miyim diye bir şey geldi. Bu durumu doktorumuza danıştım ve tekrar bir deneme yanılma yapabilirsin dedi. İşlenmiş süt ürünü işlendikçe alerji yapma şiddeti azalır dedi. (Örneğin yoğurdu direkt yedirmektense yoğurt çorbası daha düşük şiddetli alerji yapar) Ve sonuç. Barlas keçi sütü bazlı mama ile mayaladığım yoğurdu yemişti ve alerji yapmamıştı. Uzunca bir süre bu yoğurdu yedirdim Barlas’a. Ama tutması zor bir yoğurt. Fırında veya yoğurt makinesinde yapmak gerekiyor. Formül sütten yoğurt mayalama tarifim bloğumda var bu arada bakmak isteyenler için.
O zaman nerde Aşçı Anne yok :) Ne süt alerjik tarhana var piyasada, ne süt alerjik bebe bisküvisi… Bir tane marka vardı alerjik bebe bisküvisi, alayım dedim. Ama maalesef içerik rezaletti. Nişastalar, glikoz şurupları, tonlarca katkı… Asla bebeğe verilecek gibi değildi. Kendi bebe bisküvimizi evde kendim yapıyordum zeytinyağıyla. Ama sizler üzülmeyin, sizler şanslısınız. Sizin süt alerjik kuzularınızın Aşçı Anne’si var :)
Neyse efendim. Derken Barlas 8 aylık oldu ve kıyma tadımları başlayacaktı. Korkuyordum, çünkü süt alerjik bebeklerin dana veya kuzu ürünlerine de %30 ihtimalle alerji olabileceğini söylemişti doktorumuz. Bir yandan da, "En azında deneme yanılma yaparız, alerjisi varsa da orta şiddette bir reaksiyon gösterir" diyerek içimi rahatlatıyordum. Çok şükür ne kuzu ne dana etine alerjisi olmadı.
Bu süreçte ben de bebeğimi emziriyorum tabi. Süt diyeti yapıyorum, çok katı. Ama canım nasıl tereyağı çekiyor, aylardır yememişim. Dedim ben tereyağı yiyeceğim, hem minik bir deneme yapmış olurum. Doktorumuza da danıştım ve tereyağı yemeye başladım. Barlas’ta hiçbir alerji belirtisi olmayınca Barlas’a da vermeye başladım ve alerji yapmadı. O kadar mutluydum ki. Diyetimize tereyağı eklemiştik çünkü.
Tereyağının ortalama %86’sı yağ, %14’ü süt ve kalıntıları içeriyor. Yani bir sütten çok daha düşük şiddetli bir reaksiyon göstermesi olası. Genelde doktorlar süt alerjik bebeklerde, "Alerjiyi atlatmış mı denemeleri” yaptırırken tereyağıyla başlıyorlar. Sonra yoğurt çorbası, sonra yoğurt, sonra peynir, derken sütün kendisi şekilde işlenmişlik derecesine göre sırayla deneniyor.
Neyse efendim ilk kilit olan tereyağını Barlas 8 aylıkken açmıştık. Ama süt ürünlerinden yoğurt kilidi 1 sene kadar daha devam edecekti.
Bu arada Barlas 8 aylıkken Aşçı Anne Instagram hesabını açıp tariflerimi paylaşmaya başlamıştım :)
Barlas 1,5 yaşına gelene kadar sadece tereyağı kilidi açılmış bir şekilde ek gıda dönemimize devam ettik. 1,5 yaşında haydi bir cesaret yoğurt çorbası denedim, alerji yapmadı. Derken bebek loru, derken inek yoğurdu... 20 aylık Barlas hepsini yiyebiliyordu. 2 yaşında inek sütünü lıkır lıkır içecek hale gelmişti. Çok şükür atlatmıştık.
Bizim süt alerjisi maceramız böyleydi. Umarım siz de en kısa sürede alerjinizi atlatırsınız süt alerjik minik gurmelerim.
Bu yazdıklarım benim tecrübelerim. Sizin önceliğiniz lütfen doktorunuz değerlendirmeleri olsun. Çünkü her alerji her çocukta farklı seyrediyor.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın…