Balkabağı, birçok beslenme bileşenleri ile doludur. Bunların başında A vitamini ve beta karoten gelir. Beta Karoten yenip ve sindirildiğinde, insan vücudunda A vitamini haline dönüşür. Beta karoten kanser riskinin yanı sıra kalp hastalığı riskini de azaltır. Aynı zamanda yaşlanma ile mücadele eder. Ayrıca potasyum, protein, ve demir iyi kaynağıdır. Balkabağı; harika bir lifli gıda, yağ oranı düşük ama kalorisi yüksek bir besindir.
BALKABAĞI: (Bir fincan – Pişmiş) |
|
VİTAMİNLER: A vitamini – 12.230 IU Vitamin C – 11.5 mg K vitamini – 2.0 Folat (hamilelik sırasında önemli) – 22 mcg Niasin – 1.01 mg |
MİNERALLER: Potasyum – 364 mg Fosfor – 74 mg Magnezyum – 22 mg Kalsiyum – 37 mg Sodyum – 2 mg Demir – 1.40 mg Ayrıca bir miktar çinko, manganez ve bakır içerir. |
Bebekler, ilk 6 aydan sonra balkabağı yemeye başlayabilir. Püre şeklinde, yoğurt ve hatta tavuk gibi etlerle kullanılabilir. Yapılan yemeğe biraz tarçın katarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Balkabağı "Kirli” gıdaların biri değildir. Organik satın alma kişisel bir seçimdir.
Küçük ve tam olgunlaşmamış balkabağı arayın. Bu küçük kabaklarda ilave besin değeri yüksek ve büyük çoğuluğu daha az kılçıklıdır.
Kabak, buzdolabında 1 hafta ve dondurucuda 3 aya kadar kapalı bir plastik kap içinde depolanabilir. Hava kabarcıkları nedeniyle eritildiğinde ayrılmış bir görünüme sahip olabilir. Bu, kabak kalitesini veya performansını etkilemez.
Balkabağı, haşlanmış veya fırında pişirilmiş olarak kullanılabilir. Gereğinden fazla süre pişirilmesi durumunda besin değerlerinde azalma olacağını ise unutmayın. Yumuşayana kadar haşlamanız yeterli.
Balkabağını hemen pişirdikten sonra hemen kullanmayacaksanız püre veya parçalar halinde dondurucuda saklayabilirsiniz. Balkabağı kışın gerek besin değeri, gerek dokusu, gerek lezzeti ile mutlaka bebeklerinizin menüsünde olması gereken meyvelerdendir.
Balkabağı içeren tariflerim: