Aralıklı Oruç - En Çok Sorulan Sorular
07.07.2023

Aralıklı Oruç - En Çok Sorulan Sorular

Sizler bana sıklıkla 3 sezaryen doğumla formumu yıllardır nasıl koruduğumu soruyorsunuz. Ben de sizlere ilham ve umut kaynağı olabilmek, hayatlarınıza dokunabilmek adına sizlerle bildiklerimi ve tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum.

Sağlıklı beslenmeye ilgisi olan bir kimyager olarak, anne olduktan sonra temiz içerikli ürünler üreten bir gıda üreticisi oldum. Ve sizlere ek gıda tavsiyeleri ve daha fazla yardımcı olabilmek için şimdi de sağlıklı beslenme koçu eğitimimi tamamlamış olarak yanınızdayım.

Aralıklı orucu temel olarak anlattığım yazımda (yazıyı okumamış olanlar için buraya tıklayabilirsiniz) da bahsettiğim gibi aralıklı orucun birçok versiyonu mevcut. Temelde hepsinin mantığı bir. Vücudu belirli sürelerde aç bırakarak yağ yakımını aktif etmek.

Her versiyon herkesin bedeninde tıkır tıkır işlemeyebilir. Bu nedenle gerek yaşam tarzınıza gerekse metabolizmanıza en uygununu deneyerek bulabilirisiniz. Bazen de yağ yakım modunu vücudun anlaması farklı bedenlerde farklı zamanları bulabilir. Bu nedenle yaptığımız her diyeti sabırla ve layıkıyla sürdürmemiz gerekir. Sonuçlar için hiç acele etmeyin, zira sizin iradeniz karşısında durabilecek hiçbir yağ yok. Er ya da geç başarı sizinle olacaktır.

Şimdi instagramdan yoğun olarak gelen soruları yanıtlamadan evvel,  aralıklı oruç nedir ve en sık uygulanan versiyonu hakkında çok kısa özet bilgi geçmek isterim.

Aralıklı oruç, vücudu belirli süre aç tutma esasına dayanan beslenme biçimi. Bana göre bir yaşam şekli. Gördüğünüz tüm diyetleri unutun, çünkü bu diyetlerin en uygulanabilir ve sürdürülebiliri. Günün belirli süreleri yiyerek, belirli süreleri aç kalarak geçer. Yemek yenen saatlere” beslenme penceresi”, aç kalınan saatlere “açlık penceresi” denir.

  • 12/12 (12 saat açlık, 12 saat beslenme) : Genellikle ara öğünsüz 3 ve ya 2 öğün beslenme şeklinde uygulanır.
  • 14/10 (14 saat açlık, 10 saat beslenme) : Ara öğünsüz veya ara öğünlü 2 öğün beslenme şeklinde uygulanır.
  • 16/8 (16 saat açlık, 8 saat beslenme) : Ara öğünsüz veya ara öğünlü 2 öğün beslenme şeklinde uygulanır.
  • 18/6 (18 saat açlık, 6 saat beslenme) : Ara öğünsüz veya ara öğünlü 2 öğün beslenme şeklinde uygulanır.
  • 24/1 (24 saat açlık, 1 öğün beslenme) : Günde 1 öğün beslenme şeklidir. Haftada 1 veya 2 kez uygulanarak, haftanın diğer günleri 16/8 şeklinde sıklıkla uygulanır.

Kısaca aralıklı oruçtan tekrar bahsettikten sonra,  instagram üzerinden sorduğunuz soruları yanıtlamak istiyorum.

Soru 1) Aralıklı oruç uygularken ara öğün yapıyor musunuz?

Aralıklı oruçta ara öğün yapmak da ara öğün yapmamak da uygulanan yöntemler olmakla birlikte, ara öğün YAPMAMAK, eğer mümkünse daha doğru olacaktır. Ben günlük rutinimde ara öğün yapmıyorum.

Soru 2) Aralıklı oruca yeni başlayacak ve aç kalmakta zorlanan kişilere neler önerirsiniz?

Yukarıda bahsettiğim 12/12 ve 1 ara öğünle başlayabilirsiniz. Yavaş yavaş beslenme pencerenizi kısaltıp açlık pencerenizi uzatabilirsiniz. Karbonhidratı azaltarak beslenirsenizaçlık sürenizin uzaması kolaylaşacaktır.

Soru 3) Aralıklı oruç uygularken beslenmede özellikle dikkat ettiğiniz gıdalar var mıdır?

Ben karbonhidratı düşük, protein ve sağlıklı yağlardan yüksek, bol sebzeli, mümkün mertebe katkısız, şekersiz ve sağlıklı içerikli beslenmeye özen gösteriyorum. Bu şekilde kilo vermem daha da hızlanıyor ve daha sağlıklı bir bedene kavuşuyorum. Ama zararlı beslenmesinden ödün veremeyecek kişileri öncesinde sağlıklı beslenmeye davet ediyorum. Bu mümkün değilse şayet, yine de aralıklı orucu öneriyorum. Fast-food veya zararlı şeylerle besleniyor olsanız dahi aralıklı orucun faydasını muhakkak görürsünüz.

Soru 4) Aralıklı oruçta tek öğün beslenme (örn saat 18.00’de tek öğün yemek) uygun mudur?

Elbette uygundur. Sıklıkla uygulanan versiyonlardan biridir. Bu versiyonu direkt olarak önermem. Dini olarak tuttuğumuz oruç veya aralıklı oruç tecrübeniz varsa, 24 saat açlığı yapabilip yapamayacağınızı az çok kestirebilirsiniz.

Açlık esnasında özellikle yaz aylarında lütfen bol miktarda su tüketmeyi unutmayalım. Saati ne kadar erken tutarsak o kadar iyidir.

Soru 5) Aralıklı oruç uyguluyorum fakat neden kilo veremiyor olabilirim?

Her bedende her diyet her zaman aynı sürede etki etmeyebilir. Vücudunuzun yaptığınız şeyi anlaması için lütfen ona zaman tanıyın. Yapılacaklar temelde iki kollu,

  • Karbonhidratı azaltın veya tamamen kesin.
  • Açlık pencerenizi kısaltın.

Soru 6) Aralıklı oruç sağlıklı bir uygulama mıdır?

Aralıklı oruç kesinlikle güvenilir ve sağlıklı bir yöntemdir. Aralıklı oruç, bağışıklık sistemini güçlendirir, metabolizmayı hızlandırır, vücuttaki enflamasyonu düşürür. Kronik hastalıklarda müzadelede çok önemli bir silahtır. Vücudun kendini onarma sistemio kadar muazzam ki… Tek yapmamız gereken vücudu sürekli meşgul edecek yiyecekler yememek. Bırakalım ve muazzam sistemimizin nasıl da güzel çalıştığını görelim.

Ben bu süreçte birkaç kronik rahatsızlığımdan kurtulduğumu da belirtmek isterim.

Soru 7) Uzun süre aç kalınca kaslar erir mi?

Bu piyasada gezen en yanlış bilgilerden biri bu belki de. Bir süre örn 16 saat aç kalınca kasların içindeki ödem bir miktar azalır ve bu bazı kişilerce kas erimesi zannedilir. Vücudun karbonhidratları bitirip yağ yakmaya geçmesi, yakacak yağ da kalmayınca kaslara geçmesi için haftalarca aç kalmak gerekir. (Ölüm orucu vs.) Yukarıda bahsettiğim versiyonlarda bu mümkün değildir. İnsanoğlunun en kaslı halinin günde 1, hatta 2 günde 1 avlanarak beslendiği mağara dönemi olduğunu düşünürsek, aç kalınca eriyen kaslara inanmamız mümkün olmaz diye düşünüyorum.

Soru 8) Açlık penceresi nedir? Açlık penceresinde serbest olan içecekler nelerdir?

Aralıklı oruçta gün içerisinde aç kalınan sürece denir. Şekersiz çay, şekersiz bitki çayı, sütsüz kremasız şekersiz kahve, şekersiz sade soda, limon dilimli tarçın çubuklu doğal aromalı sular (limonu yemezseniz)  serbesttir.

Ayran ve alkolü soranlar çok oluyor. Ayran, süt, alkollü içecekler kalorili olduğu için açlık penceresinde yasaktır.

Soru 9) Beslenme penceresinde her şeyi sınırsız yiyerek kilo verebilir miyim?

Bu diyeti sabote etmek olur. Bu şekilde de kilo verdiğini iddia edenler elbette ki var. Verilemez demiyorum. Elbette verilebilir. Bir dönem ben de uyguladım itiraf etmek gerekirse. Herkeste işe yaramaz diye düşünüyorum. Biz mümkün mertebe sağlıklı ve yeterli beslenmeye özen gösterelim. Bazı özel günlerde tatillerde bunu yapabiliriz ama rutinimiz bu olmamalı.

Soru 10) Hamileler ve emzirenler aralıklı oruç yapabilir mi?

Hamileler ve emzirenlere 12/12 sistemi sıklıkla öneriliyor. Siz de doktorunuza danışmak kaydıyla 12 saat açlık 12 saat beslenmeyi 3 ana öğün şeklinde ara öğünsüz yapabilirsiniz.

Soru 11) İstediğim saatleri beslenme/açlık pencerem yapabilir miyim?

İnsan bedeninde çok bozmamamız gereken bir sirkadiyen ritim var. Yani güneşindoğuş ve batışına göre bir biyolojik saatimiz var. Buna çok zarar vermeden saatlerimizi seçmeliyiz. Ne kadar erken saat seçersek o kadar iyi yapmış oluruz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.